Erik (3)

Gender non-conform, iedereen is anders en ik dus ook.

Ik ben altijd jaloers geweest op “normale” mensen. Maar wat is normaal en bestaan normale mensen eigenlijk wel? Persoonlijk denk ik dat met “normaal” meest voorkomend wordt bedoeld.

Veruit de meeste eigenschappen die ik bezit vallen in de categorie “meest voorkomend”. Echter enkele in het oog springende eigenschappen vallen daar niet onder. Ik denk in een andere volgorde, ben een introvert die graag voor grote groepen spreekt en wordt snel overprikkeld, waardoor het lastig is om contact te onderhouden.

Daarnaast worstel ik met vage gevoelens waar ik niets mee kan. Heel vroeg merkte ik al dat ik ook “meisjes” dingen leuk vond. Dat gold ook voor wat mijn vriendinnetjes aanhadden. Ook kan ik heel intens houden van mensen en kan dan ook heel erg verliefd zijn, maar voel me zelden seksueel aangetrokken tot de ander.

Kortom veel vragen….

 • Ben ik “Trans”, “Androgeen”, a- of biseksueel
 • Ben ik de enige?
 • Waarom?
 • Ben ik raar?

…..maar geen antwoorden.

Kort geleden ben ik begonnen met wat ik wel wist, namelijk wil graag een jurk dragen. Het was niet veel, maar wel concreet genoeg. Als je het heel praktisch bekijkt lijkt het een simpele kwestie, maar zo voelde het niet.

Door de wens anders te benaderen ben ik dichter bij mezelf gekomen. In plaats van vragen te stellen ben ik me op mijn gevoel gaan richten.
Eerste stap leren loslaten;
Tweede stap durven toegeven;
Derde stap experimenteren.

Wat heeft me dat gebracht?

Door het experimenteren met kleding leerde ik dat de wens, om een jurk te dragen, metaforisch bedoeld was. Het gevoel komt eerst en blijkbaar komt dat tot uiting in mijn outfit. Geen idee waarom, maar het is wel een openbaring.

Door te vertrouwen op mijn gevoel, daar uiting aan te durven geven door me anders te kleden, kom ik dichter bij mezelf en dan ontstaat automatisch ruimte voor contact met andere mensen. Ik ben me bewust dat ik nog stappen moet maken maar tot nu toe voelt het goed.

Ik kan nu ook antwoorden op mijn eerder gestelde vragen. Namelijk ik stoor me niet aan het “man” zijn, maar tegelijkertijd heeft het geen betekenis voor mij.
Verder heeft het houden van en het samen willen zijn met iemand helemaal niets te maken met seksuele aantrekkingskracht. Ik denk dat ik best gelukkig kan zijn zonder dat laatste.

Ben ik raar? Natuurlijk niet, maar ik ben wel anders en daar mag ik trots op zijn.

Gr. Erik

N.B. Als je behoefte voelt kan je hieronder reageren op deze blog.

2 Reactie’s

 1. Marcel 2 jaar geleden 2 augustus 2022

  Hallo Erik,
  Ik vond het fijn om jouw verhaal te lezen. Zelf heb ik een probleem om contact te leggen met andere mensen. Tot nu toe durf ik nog steeds niet de eerste stap te zetten om een vrouw aan te spreken.
  En vindt ik iemand leuk dan ben ik te verlegen of heb te weinig zelfvertrouwen om dit kenbaar te maken.
  Heb 17 jaar toch nog een relatie gehad, en ben nu weer single.
  Ook ik draag graag vrouwen kleding. Ik voel mij dan ook echt een vrouw.
  Maar ook hier schaam ik mij voor om dit aan iemand te vertellen. Het is niet alleen het vertellen, maar ook wil ik het graag aan een ander laten zien. In de hoop dat deze persoon mij dan gaat steunen om af en toe vrouw te zijn. Of met mij meegaat om vrouwenkleding te kopen.
  In mijn leven merk ik toch wel dat dit een groot probleem is . Ik voel mij hierdoor soms triest en hulpeloos.

  REAGEREN
  • Erik 2 jaar geleden 2 augustus 2022

   Hoi Marcel,
   Ik herken veel in wat je zegt. Mogelijk helpt het jou om te leren van ervaringen van andere mensen die dezelfde gevoelens hebben.

   Mijn grootste angst was om gekwetst te worden. Maar ik heb inmiddels gemerkt dat de meeste mensen helemaal niet of nauwelijks reageren op wat je draagt. Mijn buren groeten me nog steeds en ik mag nog steeds bij hun koffie komen drinken. Wat mij weer meer zelfvertrouwen geeft.

   Voor wat betreft contact met andere mensen, forceer niet en probeer je kracht te vinden in je talenten.

   Gr. Erik

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *