Femke

Beste Sylvia,

Al heel lang draag ik vrouwelijke kleding (schoenen, leggings, broek enzo) – gewoon als man. Daar kwamen gekleurde kunstnagels bij en wimper-extensions. Crossdressing light noemde ik dat. De behoefte er helemaal uit te zien als vrouw (rok/jurk, panties, hakjes en zeker ook make-up en pruik) werd steeds sterker. Mijn doel was en is als vrouw een avond uit te gaan of naar een museum te gaan. Aangezien ik ook echt voor een vrouw wil doorgaan (hoe passabel kan ik worden), maar totaal geen idee had hoe ik eruit zou kunnen zien heb ik eind augustus contact gezocht met jou. Je adviseerde mij een volledig kleur- en stijladvies en ook een make-up advies en training.

Pas later op 17 oktober 2023 hebben we afgesproken, omdat ik mijn vrouw per se van tevoren wilde informeren. Zij gaf mij groen licht, wat een enorme opluchting was.

Het was een lang bezoek (5,5 uur). In één woord geweldig, wat een eyeopener. Je ontvangst was huiselijk met koffie en een praatje. Ik voelde me meteen op zijn gemak. We begonnen met het kleuradvies met behulp van kleurwaaiers en sjaals; ik ben een koelzomertype. Ik weet nu naar welke kleuren ik moet kijken. Een deel van het kleurenpalet zat al in mijn garderobe, maar ik heb nu een veel bredere keuze; veel meer dan ik zelf verwachtte. Ik kreeg een kleurenkaart mee; handig als reminder.

Daarna het stijladvies. Het begon met de keuze van het stijltype. Vond ik lastig, maar uiteindelijk kwamen we uit op (i) Klassiek, (ii) natuurlijk/sportief en (iii) retro/vintage. Vervolgens kledingadvies. Daar was ik erg benieuwd naar wegens mijn (bier) buik. Eerst heb je mijn lichaamsverhoudingen vastgesteld. Je hebt me tot in detail aangegeven wat bij me past, van broeklengte, lengte van jasjes en veel meer. Om je advies te verduidelijken heb je me diverse kledingstukken laten passen.
Je heb alles in een stijlboek beschreven. Handig om na te slaan voor als ik ga winkelen. Alles ging in een rustig tempo, zodat ik de uiterlijke verandering van mijzelf goed in me op kon nemen. Gelukkig had je een pruik voor me, om het vrouwelijke beeld van de kleding niet te verstoren.

Als laatste deel van de dag stond de make-uptraining op het programma.
Ik was heel erg benieuwd hoeveel het opmaken zou kunnen bijdragen mijn vrouwelijke uiterlijk; zou ik passabel worden? Het was een advies en training ineen. Jij maakte de ene helft van mijn gezicht op, met toelichting wat je deed – heb ik opgeschreven – en vervolgens mocht ik het proberen. Veel lukte mij direct; soms, bij de eyeliner en oogschaduw en lipliner, was een tweede of derde poging nodig. Heel leerzaam.
Vervolgens pruik op en resultaat bekijken. Moest er even aan wennen, maar zag er zeker mooi en leeftijd conform uit; zo durf ik wel als vrouw over straat. Kan niet wachten. Maar ik moet nog wat stapjes zetten.

Je hebt me adviezen gegeven over de pruik en adviseerde een betere bh. De make-up die je gebruikte heb ik van je gekocht. Je adviseerde dit om eventuele huidirritaties te voorkomen door goedkopere producten. Ook heb ik een kleurenwaaier meegenomen (tegen extra betaling) met nog meer kleuren die bij mijn type passen.

Al met al een erg fijne ervaring, waarmee ik verder kan op mijn weg er als vrouw uit te zien. Ik weet ook niet waar dit gaat eindigen. Mijn vrouwelijke kant is er altijd geweest; sterker ik heb nooit enige affiniteit gehad met mannenkleding. Al zolang ik me kan herinneren heb ik dat wel met vrouwenkleding en -schoenen (ik heb een klein schoenmaatje: 38/39) en hoe vrouwen er uit zien.
Dank je wel voor deze geweldige ervaring!

Femke