Interview met ontwerper Debora Dax

Jammer dat de mode industrie niet naar mensen kijkt en verwacht dat we allemaal het zelfde lichaam hebben

Het is woensdag 16 november 2016 en Debora Dax is op bezoek bij Translifestyle. Natuurlijk ging het vooral over kleding, de mode-industrie en hoe we elkaar kunnen versterken. Debora is ontwerper en houdt zich bezig met kleding voor transgenders.

Tussen de buien door zijn we gauw even naar buiten gegaan om van het IJ, de natuur en de watervogels te genieten, een gedeelde passie!  Heel gezellig en lang gepraat wat mooie toekomstplannen opleverde.

Debora Dax over kleding voor transvrouwen

Nu ze er toch was heb ik haar meteen maar geïnterviewd. We willen tenslotte meer van haar weten.

Wie is Debora Dax en waarom is zij geïnteresseerd in kleding voor transgenders?

Waarom een studierichting in de mode?

Ik heb de Design Academy Eindhoven gedaan en ben afgestudeerd in communicatie, Op de Design Academy Eindhoven kan je elk thema kiezen, het is heel vrij.

Ik ben heel geïnteresseerd in het ontwikkelen van concepten rond onderwerpen die horen bij wat mensen voelen en wat ze via hun lichaam waarnemen.

Omdat we allemaal kleding dragen vond ik kleding een mooi middel om onderzoek te doem naar de lichaamswaarneming en het lichaamsgevoel.

Waarom koos je voor het maken van kleding voor Transgenders?

Kleding kan een positief of negatief lichaam gevoel geven.

Ik merkte dat de kleding in de winkels vaak niet bij het lichaam van de Transgenders passen: vrouwenkleding is bij de heupen vaak te breed, de mouwen te kort en bij de schouders zit het te strak.

Ik wilde een negatieve ervaring met kleding om zetten in een positieve ervaring. Door middel van kleding te maken die beter bij hun lichaam past. Deze kleding helpt om masculiene lichaamstrekken te verbloemen en de vrouwelijke vormen te benadrukken.

Hoe reageerde de 6 dames die jouw kleding hebben getest?

De dames die aan de fotoshoot meededen vonden het heel fijn om de kleding te dragen en vonden het bijzonder wat het met hun gevoel deed. Ze hadden niet verwacht dat ze er blij van zouden worden. De kleding voelt licht op het lichaam en geeft meer bewegingsvrijheid dan het ingeperkte gevoel bij kleding die minder goed past. De stoffen zijn licht en zacht waardoor ze mooi over het lichaam vallen en de draagsters zich meer vrouwelijker kunnen voelen.

En nu aan de slag met kleding voor transmannen?

Dat wordt mij vaker gevraagd haha. Ik denk dat wordt de volgende stap. De mannen hebben weer andere ervaringen met kleding.

Ik vind het dan ook zo jammer dat de mode-industrie niet echt naar mensen kijkt en ervan uitgaat dat we allemaal hetzelfde lichaam hebben.

Is er nog iets bijzonders gebeurd tijdens je onderzoek?

Ik vond het heel bijzonder om met Transgenders in contact te komen, een heel prettige ervaring.  In mijn omgeving ken ik geen transgenders.

Ik merkte wel dat in onze maatschappij mensen vaak denken dat Transgenders alleen maar met de buitenkant bezig zijn.  Maar dat doen ze helemaal niet, ze zijn juist zo open!  En ik merkte dat ze graag willen bijdragen aan meer contact met elkaar. Dat vond ik heel spannend om te ervaren.

Wat wordt jouw volgende stap?

Tijdens de Dutch Design Week werd ik mij bewust, dat mensen de kledingcollectie graag zouden willen dragen.

Ik wil graag bijdragen, dat mensen een beter lichaamsgevoel en meer zelfvertrouwen krijgen door kleding te maken die goed voelt en het figuur verbetert.

Ik wil graag samenwerken met mensen die hier al al mee bezig zijn, zoals jullie bij Translifestyle. En dan wil ik graag met een kleine oplage kleding starten en dan zien hoe mensen erop reageren.

Jouw Toekomstdroom?

Verder met onderzoeken naar wat onze emotie beïnvloed en hoe mensen daarop reageren. Maar vooral is het fantastisch als deze kleding op de markt komt en transgenders ervan profijt hebben!

In de maatschappij denken mensen vaak dat Transgenders alleen maar met de buitenkant bezig zijn maar dat doen ze helemaal niet, ze zijn juist zo open!

En ik merkte dat ze graag willen bij dragen dat er meer uitwisseling is met elkaar. Dat vond ik heel spannend om te ervaren.