Mick

M / V / X

doorhalen wat niet van toepassing is

Gek, dat je iets weet, maar je er niet van bewust bent. Pas anderhalf jaar geleden viel het kwartje, toen ik afleveringen van ‘Hij is een zij’ zag. Ik voel me al mijn hele leven meer man dan vrouw. Ik ben geboren als vrouw, maar identificeer me niet met vrouwen. Maar een transitie naar man gaat voor mij te ver.

Toen ik dit besefte vielen een hoop puzzelstukjes op zijn plek. Onder meer mijn geworstel met kleding. Ik ben software engineer en werkte met name in technische bedrijven tussen mannen. Ik droeg geen vrouwelijke kleding en besteedde er verder niet veel aandacht aan. Tot ik een jaar of tien geleden ging werken als directiesecretaresse in een zorginstelling, Hier werd verwacht dat ik me vrouwelijker kleedde en presenteerde. Ik ging rokken en jurken dragen, ‘kopieerde’ andere vrouwen, maar voelde me er niet prettig bij. Gelukkig werk ik sinds een paar jaar weer in mijn oude vak in een klein technisch bedrijfje, waar het niet uitmaakt hoe je er bij loopt.

Het afgelopen jaar heb ik veel kleding weggedaan. Ik merkte dat mijn gevoel steeds duidelijker werd. Kleding die ik een jaar eerder nog wel acceptabel vond, kan ik niet meer aan. Uiteindelijk hield ik erg weinig over. Het grootste gedeelte was bovendien outdoor kleding, maar ik draag ook graag een overhemd met een jasje o.i.d. Maar waar vind ik met mijn vrouwelijk postuur (1.70 m en zandloper) mannenkleding die me past of vrouwenkleding met een mannelijke look?

Met deze vraag kwam ik – samen met mijn echtgenoot – bij Sylvia voor een kledingadvies. Wat ik erg prettig vond is, dat ze eerst de tijd nam om te praten over hoe ik me voel, waar ik nu sta en wat ik wil. Daarna hebben we websites opgezocht, foto’s bekeken en heb ik kleding en accessoires gepast. We experimenteerden met kleding van mezelf en kleding die Sylvia had verzameld. Ik kreeg een heleboel tips. Maar wat me het meest getroffen heeft is het moment, dat ik in mannenkleding voor de spiegel stond. De verandering was voelbaar en zichtbaar; dit klopt, dit uiterlijk past bij de binnenkant. Later merkte Sylvia nog op dat ik beweeg en praat als andere transmannen, terwijl ik die – bij mijn weten – nog nooit ontmoet heb. Het was voor mij een bevestiging dat ik een MiX ben.

Het kledingadvies is een begin. Het zal nog best lastig zijn om kleding te vinden die past en ‘past’. Maar ik weet nu wel dat ik op de goede weg ben.

Mick