Sylvia

Daphne in gesprek met Sylvia Gerrits.

Vandaag zijn we op de eerste Open Dag van Translifestyle 2017. We zitten in de tuin aan het water. Onder het genot van een drankje praat ik met Sylvia Gerrits.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een fulltime baan en werk op een inkoopafdeling. Ik ben alleenstaand.
Mijn vrije tijd besteed ik voor een belangrijk deel aan vrouw zijn. In de praktijk betekent dat ik zo ongeveer wekelijks naar plaatsen ga waar andere transgenders komen, dus naar transavonden, festiviteiten.
Het is niet zo vreemd dat ik als vrouw altijd ergens naar toe ga, want het erop uitgaan, het buiten zijn is voor mij onlosmakelijk verbonden met het mezelf zijn.
Als ik alleen achter gesloten deuren vrouw zou kunnen zijn, zou ik daar niet erg gelukkig van worden.

Kan je een paar evenementen noemen en waarom vond je deze leuk?
Als eerste kan ik noemen de laatste zaterdag van de maand bij Mariposa. Daar ben ik 15 jaar geleden begonnen, en al die tijd ben ik er blijven komen. Het blijft voor mij een speciale plek.

Ook ga ik op de eerste zaterdag van de maand naar het trans café in het COC Leiden. Deze avond help ik ook mee organiseren, en het is doorgaans een erg gezellige bijeenkomst met leuke mensen.

Verder ga ik ook regelmatig naar andere transgender genderbijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld het gendercafé in het COC Den Haag.

Ook bij gebeurtenissen als een Roze Zaterdag of de Amsterdam Pride kun je me vaak aantreffen. Zulke gebeurtenissen hebben vaak een algemeen LHBT karakter, maar dat is alleen maar mooi: diversiteit van mensen kan het nog leuker maken.

Waar ben je goed in?
Om eerlijk te zijn, ik heb nog geen ding, vaardigheid ontdekt dat echt bij mij past en waarmee ik met passie iets zou kunnen doen.
Er zijn trouwens wel genoeg dingen waar ik me mee kan vermaken, ik ben wat dat betreft ook weer snel tevreden. Dus dat is zeker het probleem niet. Maar ik kan wel eens een tikje jaloers zijn op mensen die bijvoorbeeld van hun hobby hun werk gemaakt hebben!

 Op welke manier wil je hier achter komen, wat ga je hiervoor ondernemen?
Ik weet niet of het veel zijn heeft dat bewust na te streven. Het beste is wel om open te staan voor nieuwe dingen, veranderingen brengen vaak positieve wendingen. En anders ga ik maar gewoon accepteren dat het niet gaat gebeuren, dat er wat dit betreft niets groots op mijn pad komt. Moet ook kunnen toch?

Wat wil je graag bereiken in je leven?
Ik wil tevreden zijn met het leven dat ik leef en daar later met plezier op terug kunnen kijken. En dat wil niet zeggen dat alles wat je doet meteen iets ontzettend moois, leuks moet zijn, vaak kun je echte tevredenheid vinden in dingen die in eerste instantie helemaal niet zoveel spectaculaire genoegdoening geven: extreem leuk of lekker hoeft helemaal niet altijd gelijk te staan aan geluk.

Wat is de mooiste ervaring in je leven?
Dat vind ik niet zo makkelijk om te zeggen. Maar misschien wel het moment dat ik de transgenderwereld binnenkwam en daarmee de mogelijkheid kreeg om mezelf als vrouw te ontdekken. Het is groots om ineens de mogelijkheid te krijgen jezelf te zijn en na verloop van tijd je vrouw zijn te kunnen ontwikkelen. Daarnaast levert het mij ook een sociaal leven op, je leert vele mensen kennen, waarbij het transgender zijn uiteraard een bindende factor is.

Hoe heb je de eerste ontmoeting op een evenement in de transgenderwereld ervaren?
Nou dat antwoord heb ik hierboven eigenlijk al gegeven! Het mooie van die ervaring destijds was ook dat iets dat daarvoor strikt verborgen moest blijven, ineens gedeeld kon worden met anderen. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, zonder angst voor verkeerde reacties, zonder achterom te hoeven kijken.

Hoe heb je de open dag van Translifestyle ervaren?

Oh, erg geslaagd!

Het is erg waardevol als er plaatsen zijn waar (beginnende) transgenders hulp krijgen om zichzelf te zijn, te ontdekken waar ze zich goed bij voelen, en zich verder te ontwikkelen.
Heel mooi dus dat TransLifeStyle deze mogelijkheden biedt!

Als ik terugkijk naar hoe ik destijds begonnen ben, is dergelijke opstap vaak cruciaal. Je leeft nu eenmaal in een mensenwereld die nog steeds vrij scherp is verdeeld tussen mannen en vrouwen. Als je de grens daartussen wilt oversteken dan is daar heel wat voor nodig, dat lukt misschien helemaal niet als je geheel op jezelf bent aangewezen.

 

Daphne;
Ik vond het heel bijzonder en leuk om voor TransLifeStyle in gesprek te gaan met Sylvia. Zelf ben ik geïnteresseerd in achtergronden van mensen; het hoe en waarom. Zo heb ik bv. 2 jaar geleden Yvo Vas Dias van TransAmsterdam mogen interviewen over boeddhisme en transgenders; dit was voor een opdracht van mijn opleiding.