Fotograaf: Jeroen Ploeger

Ik wil in een hokje passen!

Lachend opent Rafael ons gesprek ‘Ik heb jaren onder een rots geleefd, dus ik was erg verrast dat jullie mij wilde interviewen’.

Rafael is een jonge vrolijke man, werkt in het dagelijks leven als boekhouder en is daarom vorig jaar gevraagd als penningmeester van TransAmsterdam. Op dat moment onderzocht hij de mogelijkheden voor zijn eigen transitie, dus twijfelde niet en nam deze taak met liefde voor zijn rekening.

Inmiddels is heeft hij al bijna een jaar hormoontherapie en groeit naar eigen zeggen mee in de organisatie, zowel met zijn eigen transitie als de transitie die de stichting maakt naar iets groters. Hij is zelf nog nieuw in de transgender-wereld. ‘Achteraf gezien wist ik het het eigenlijk al vanaf m’n vijfde, maar je weet niet waar je het moet plaatsen. Toen ik in mijn pubertijd kwam gingen er dingen groeien waar ik heel ongelukkig van werd. Sindsdien heb ik eigenlijk altijd een masker op gehad.’

Drie jaar geleden keek hij op youtube voor-en na filmpjes van transities en had hij een ‘lightbull’ moment. Dit is wie hij is. ‘Ik heb altijd al geweten dat ik niet onder het vrouwenspectrum viel, maar wie ik dan wel was dat wist ik niet. Tot ik op youtube filmpjes van andere transmannen zag en alles op zijn plek viel. Ik was altijd op zoek naar mijn hokje, dit was hem, dit ben ik!’

Ik heb altijd mijn eigen gevoelens verstopt om te voorkomen dat ik mensen om mij heen zou kwetsen. Inmiddels weet ik beter. Ik zeg tegen iedereen ‘neem je tijd’, ik heb zelf ook 28 jaar de tijd genomen.

 

TransAmsterdam is een transgender organisatie is voor kunst, cultuur en lifestyle. Dit jaar organiseren zij voor de derde keer de TransPride, een negen dagen durend event met diverse activiteiten. Iedereen is welkom. ‘Mijn eerste ontmoeting met TransAmsterdam was zo fijn. Ik stelde mij voor als Rafael en iedereen noemde mij ook Rafael, zonder dat er vragen werden gesteld. Het voelde echt als thuiskomen.’

Speciaal voor de EuroPride worden er dit jaar diverse internationale collega’s uitgenodigd. Daarnaast worden ook jongeren actiever betrokken bij de activiteiten. Zo wordt de TransPride geopend door Rens, een 13-jarige jongen bekend van het tv-programma ‘hij is een zij’. Op vrijdagavond, de transmannenavond, wordt er gezocht naar de overeenkomst tussen transmannen en lesbische ‘butch’ vrouwen. En wordt er dit jaar extra aandacht besteed aan innerlijk en uiterlijk. Daarom vind je zondag … augustus in het Manor Hotel een stylist, coach en logopedist, die jou gezamenlijk gaan helpen op het gebied van imago en uitstraling. ‘Ik kijk nu al uit naar het moment dat ik getraind, strak in het pak naar mezelf kijk in de spiegel. Dat is mijn ultieme doel!’

Over Lisa en haar interview met Rafael

5 jaar geleden ontmoette ik Yvo Vas Dias. Als producent werkte ik voor de Amsterdam Gay Pride en heb sindsdien vele bijzondere mensen mogen ontmoeten…